SELERA TRADISI
Bahan sama resepi berlainan
Ditambah dengan sentuhan tangan
Semuanya enak sedap dimakan
Dari utara sampai selatan
Teringin hamba resepi bonda
Turun temurun kami jaga
Tidakkan luntur ditelan masa
Dijaga rapi tanpa cacatnya
Ada rendang santan berlada
Kerisik kelapa secukup rasa
Bau aroma menggamit selera
Boleh dihidang sepanjang masa
Terkenang juga nasi ambang
Makan beramai bubuh sedulang
Untuk disantap tetamu datang
Lebih dibungkus dibawa pulang
Ikan patin masak tempoyak
Satu nama antara kemuncak
Sekali mencuba terus dijejak
Makanan istimewa cukup enak
Ayam daging dimasak kari
Makanan terkenal kita warisi
Pelbagai adunan dalam resepi
Citarasa berbeza ikut negeri
Sambal belacan ulam raja
Itulah makanan pembuka selera
Di ceruk kampung juga di kota
Di hotel mewah tempat ternama
Sejenis makanan namanya umai
Makanan tradisi orang pantai
Ikan mentah jenis pelbagai
Hanya disedia oleh yang pandai
Lontong lodeh tidak ketinggalan
Biasa dihidang hari lebaran
Majlis rasmi juga keramaian
Meniti di bibir jadi sebutan
Ada juga ikan pekasam
Bermula kisah ikan diperam
Makanan tradisi yang sudah kelam
Akan hilang tanpa dirakam
Itulah sedikit hamba catatkan
Makanan tradisi zaman berzaman
Kita titip sebagai warisan
Mohon ditambah sebagai rujukan.
Ilham
YAHYA ISA
Segamat, Johor
19092012-(2030)
Teringin hamba resepi bonda
Turun temurun kami jaga
Tidakkan luntur ditelan masa
Dijaga rapi tanpa cacatnya
Ada rendang santan berlada
Kerisik kelapa secukup rasa
Bau aroma menggamit selera
Boleh dihidang sepanjang masa
Terkenang juga nasi ambang
Makan beramai bubuh sedulang
Untuk disantap tetamu datang
Lebih dibungkus dibawa pulang
Ikan patin masak tempoyak
Satu nama antara kemuncak
Sekali mencuba terus dijejak
Makanan istimewa cukup enak
Ayam daging dimasak kari
Makanan terkenal kita warisi
Pelbagai adunan dalam resepi
Citarasa berbeza ikut negeri
Sambal belacan ulam raja
Itulah makanan pembuka selera
Di ceruk kampung juga di kota
Di hotel mewah tempat ternama
Sejenis makanan namanya umai
Makanan tradisi orang pantai
Ikan mentah jenis pelbagai
Hanya disedia oleh yang pandai
Lontong lodeh tidak ketinggalan
Biasa dihidang hari lebaran
Majlis rasmi juga keramaian
Meniti di bibir jadi sebutan
Ada juga ikan pekasam
Bermula kisah ikan diperam
Makanan tradisi yang sudah kelam
Akan hilang tanpa dirakam
Itulah sedikit hamba catatkan
Makanan tradisi zaman berzaman
Kita titip sebagai warisan
Mohon ditambah sebagai rujukan.
Ilham
YAHYA ISA
Segamat, Johor
19092012-(2030)
No comments:
Post a Comment